bij het scheepvaartmuseum

bij het scheepvaartmuseum
Als schipper van het V.O.C. schip de Amsterdam

zaterdag 26 oktober 2024

De lijndienst van Luik naar Rochester via Antwerpen deel 4



De bron van de rivier Medway

De Medway is een rivier van 60 mijl lang. Vanaf haar bron Turners Hill passeert zij Rochester om zo uit te monden in de oostelijke Theems. Het graafschap Kent wordt in tweeën gedeeld door deze rivier in een oostelijk en een westelijk deel. In 1667 werd het goed op de kaart gezet door onze Admiraal Michiel de Ruyter, zijn bijnaam was Bestevaêr. Tijdens zijn tocht naar Chatham, uiteraard over water, beschoot hij eerst Sheerness in opdracht van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden om de Engelse oorlogsvloot en marinescheepswerven in Chatham te verbranden. Van deze slag hangt er een heel mooi schilderij van Peter van de Velde in het scheepvaartmuseum van Amsterdam. Chatham was in 1560 de belangrijkste Engelse marinebasis. De Ruyter bracht met zijn bemanning tien kleine schepen tot zinken. De vlaggenschepen HMS Unity en HMS Royal Charles liet hij enteren en nam deze mee op sleep naar Nederland. Het was het grootste verlies van de Engelse marine ooit, met tot gevolg dat op 31 juli 1667 het verdrag van Breda werd gesloten. De oorlog was voorbij en de ratificatie was getekend door twee Engelse Lords en vijf Hollandse afgevaardigden. Van mij ging na drie maanden het gezag over de ms Day-Out over naar een Engelse Navy Officier. Ik mocht overstappen naar de Day-In, ex Daniël, ook een Parijsvaarder die men in het marine grijs had gezet, evenals de Day-Out. Ook zij kreeg een Navy bemanning. Na drie maanden zat mijn tijd er op en ging zij onder Navy commando verder.


De Slag bij Chatham door Peter van de Velde

Ik had een treinticket naar Amsterdam CS, vandaar een taxi naar café De Druif aan het Rapenburgerplein met haar buurtcafés, de plakken leverworst of een gehaktbal. Heel wat anders dan de Panchita's die ik in het Schipperskwartier opgediend kreeg in korte rok met zwarte netkousen en op hoge naaldhakken. Ik had weer een recept geleerd, ook dit behoort bij de opleiding tot Zeeman.

De volgende reis begint in Kaapstad.


Recht zo die gaat!

F.L.Woodleg 

dinsdag 1 oktober 2024

De lijndienst van Luik naar Rochester via Antwerpen 3


Het Albertkanaal met de m.s. Day-Out, ex Ella, 55 meter lang, 620 ton laadvermogen, vlag Malta.


Standbeeld Koning Albert aan 'zijn' kanaal
Foto: Marc Ryckaert


De oude en de nieuwe sluis in het Albertkanaal bij Hasselt


De dagen gaan weer korten en Woodleg gaat het verhaal over zijn tijd op de Schepen Day-Out en Day-In afmaken, dus nu deel drie…

Het Albertkanaal is 75 mijl lang, 6 sluizen 136 x 16 meter en een verval van 56 meter van Luik naar het Straatsburgdok in de Antwerpse haven. In mijn tijd was men begonnen om het kanaal te moderniseren voor een duwvaart met 4 bakken. De breedte van het kanaal ging van 50 meter naar 100 meter. De sluizen werden dubbel uitgevoerd voor de duwvaart. Wij ondervonden regelmatig hinder van het werk aan het kanaal gedurende de 14 uur die stond voor de doorvaart. Het werd regelmatig 24 uur en ik moest mijn loodsengeld zuur verdienen over dit stukje vaarwater. Het kon ook gebeuren dat we in de plaatsen, gelegen aan het kanaal als Gent, Hasselt, Geel en Herentals, moesten afmeren voor de nacht. Eenmaal mochten we in z’n geheel het kanaal niet op i.v.m. zwaar transport, dus vier dagen Straatsburgdok Noordkaai. De Navy boys konden te voet naar het Schipperskwartier voor een pintje bij de madammekes. Wat weer tot gevolg had dat de kok in de ochtenden meer bacon and eggs moest bakken. Maar ja, dit is ook een deel van het zeemansleven. Voor mij werd het dan weer extra Cash to Master voor the Navy boys. Ja, Antwerpen en Luik, hier kon men beter zijn centen uitgeven dan in Chatham aan de Medway. De kok had vrij van dienst als wij in Chathem afgemeerd lagen. Wij als bemanning gingen dan aan wal naar the Nagy Mess om te eten, dit was niet slecht, vooral als het Indiaas betrof!

Tot de volgende chat vanuit Chatham aan de Medway.


Recht zo die gaat!
F.L.Woodleg