bij het scheepvaartmuseum

bij het scheepvaartmuseum
Als schipper van het V.O.C. schip de Amsterdam

zondag 14 augustus 2016

Visserij



Zeillogger VL.92 "Balder"
Zijn huidige ligplaats is het Scheepvaartmuseum in Amsterdam
Op mijn profielfoto bovenaan sta ik voor de "Balder" in het museum.

 
 
Naamlijst en visnummer:

In 1814 werd in Vlaardingen de ‘Naamlijst der haringschepen ter haringvisscherij gaande’ ingevoerd. In de volksmond werd dit het rederijboekje genoemd. Deze naamlijst bevatte een nummer met een dubbel letterteken dat stond voor de plaats waar de schepen thuis hoorden. Voor Vlaardingen was dit toen VN. Tevens een opgave van de rederij, scheepsnaam, schippersnaam en stuurlieden.
 
In 1824 was er een naamlijst met visnummer voor:
AM = Amsterdam 
PS = Pernis
DP = De Rijp 
ZL = Zwartewaal
EN = Enkhuizen 
MHS = Middelharnis
 
In het Staatsblad nr. 76 van 21 juni 1881 stond dat er volgens wet bepaald was dat alle schuiten, schepen of boten in Nederland thuis behoren. De zeevisserij van welke aard dan ook uitoefenen hetzij op de Noordzee, hetzij op de Zuiderzee, een letterteken van de gemeente waar zij thuis hoorden plus een nummer moesten gaan dragen.
 
In mei 1882 was er in Den Haag een internationale bijeenkomst van de landen Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk tot regeling van de politie op de visserij buiten de territoriale wateren. Hierbij werd bepaald dat elk schip verplicht was een naam te dragen met de haven van herkomst. Het moest in olieverf, wit op een zwarte achtergrond, de letters moesten een hoogte hebben van acht centimeter en een dikte van twaalf millimeter.
Het moest op een duidelijk zichtbare wijze worden geplaatst op een afstand van ongeveer acht à tien centimeter onder het potdeksel*. Verder werd er voorgeschreven dat letterteken en nummer stonden op al het visgereedschap behorende bij het schip.
 
In oktober 1882 waren er van 115 plaatsen lettertekens vastgesteld, enkele hiervan:
SCH = Scheveningen, MA = Maassluis, VL = Vlaardingen, ST = Stavoren, VD = Volendam, UK = Urk.
 
In 1911 vervielen de plaatselijke visserijregisters door invoering van een wet ingesteld door het Ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid (1908). Alle vissersvaartuigen werden ingeschreven in een Centraal Visserijregister. Tot op de dag van vandaag zijn de toen voorgeschreven tekens en nummers, op een paar kleine wijzigingen na, gehandhaafd gebleven. Immers, elk schip waarbij het letterteken en nummer en/of de naam zichtbaar is kan onmiddellijk geïdentificeerd worden.
 
*potdeksel = de benaming uit de scheepvaart die gebruikt wordt voor de bovenste (binnen-)rand van de romp van een schip. Het potdeksel dekt bij houten schepen de koppen van de spanten af, maar wordt ook bij stalen schepen gebruikt.
 
 
De WR.130 van een kennis van ons: Jan Rotgans


Zie voor Jan Rotgans: http://www.janrotgans.com/

 

Recht zo die gaat!
F.L..Woodleg



 

2 opmerkingen:

  1. Leuk te lezen peter groetje erwin &corina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hej Peter,

    Weer een mooi stukje heb je geschreven. Omdat ik als we op de camping zijn altijd naar de boten ga kijken vind ik het zo leuk als ik dingen opmerk die ik hier op jouw blogg heb gelezen.

    Kram Els

    BeantwoordenVerwijderen

Wil je reageren? Heel erg leuk, maar dan wel met minimaal je voornaam. Anonieme reacties worden niet meer geplaatst.