bij het scheepvaartmuseum

bij het scheepvaartmuseum
Als schipper van het V.O.C. schip de Amsterdam

donderdag 16 november 2017

Hij die reist kan verhalen vertellen 4.3 - De "Rainbow Warrior"

 

Uit de reeks: Hij die reist, kan verhalen vertellen
 
In 3 delen, deel 3 van 3

De Rainbow Warrior


De Rainbow Warrior lag gemeerd aan de Oostelijke Handelskade.
Janna, Hilary en Pia waren aan boord gegaan en vroegen of ze konden helpen, dit nam men graag aan.
Janna en Pia namen de kombuis met pantry onderhanden. Hilary deed de medicijnkast. Ik had voor haar een lijst aangevraagd van medicijnen welke de medisch adviseur van de scheepvaart voorschreef voor schepen in een wereldwijd vaargebied zonder arts aan boord. Hiermee kon men naar een apotheek die de medicijnkast voor schepen deed.
Tevens ging Hilary regelmatig naar de Rainbow Warrior om de bemanning te leren hoe men diepe snijwonden moest hechten en nog meer belangrijke EHBO handelingen.
Ook leerden we Hans Guyt kennen, een zeeman in ruste en een van de oprichters van Greenpeace Nederland.
 
In juli 1985 is deze Rainbow Warrior in de haven van Auckland door Frankrijk tot zinken gebracht. De Nederlandse fotograaf van Portugese afkomst Fernando Pereira verloor hierbij het leven.


De zinkende Rainbow Warrior in de haven van Auckland


Een gênant detail uit dit verhaal van Auckland is dat een leidend figuur in deze actie tegen het Greenpeace schip, ene Louis-Pierre Dillais, al vanaf 2005 directeur is van de Waalse wapenfabriek Fabrique Nationale de Herstel nabij Luik.
De betrokken duiker van deze aktie Jean-Luc Kister bood in 2015 zijn excuses aan via een Nieuw-Zeelandse tv-zender.
 
 
De zinkende Rainbow Warrior in de haven van Auckland
 
 
In 1987 heeft Greenpeace haar laten zinken nadat zij was ontdaan van al haar giftige stoffen. In de baai Matauri bij de Cavalli Eilanden doet zij nu dienst als duikwrak en schuilplaats voor vissen. Hopelijk zal in de loop der tijd een koraalrif op haar ontstaan.


 

Wat is er overgebleven van dit clubje van idealisten?
De teloorgang begon al ten tijde van en onder leiding van Ir. Diederik Samson de latere PvdA lullo die eind 2016 afgeserveerd werd door de PvdA.
 
Hopelijk kunnen Anna Schoenmaker en Joris Thijssen die nu aan het roer van Greenpeace Nederland staan (september 2016) haar weer op koers krijgen met een goed overzicht op de financiële uitgaven! Eens had men een directeur die per vliegtuig naar zijn werk kwam 2 x per maand. Hij sliep wel in een goedkoop Eco Hotel in Amsterdam naar zijn zeggen.


Recht zo die gaat!
F.L..Woodleg