bij het scheepvaartmuseum

bij het scheepvaartmuseum
Als schipper van het V.O.C. schip de Amsterdam

vrijdag 3 november 2017

Hij die reist kan verhalen vertellen 4.1 - Voorjaar 1978, terug van Jamaica


Uit de reeks: Hij die reist, kan verhalen vertellen
 
In 3 delen, deel 1 van 3

Voorjaar 1978, terug van Jamaica


Zondag twee april weer terug in Amsterdam van het eiland van Harry Belafonte en natuurlijk had het eiland ook nog een Bob Marley met zijn Wailers.
Hilary had kans gezien op Schiphol een doos rumbonen te kopen voor bij de Irish coffee die avond, een goede afsluiter van onze fijne tijd op Jamaica. Op Jamaica hadden we geen rumboon ontdekt, wel veel rare snijbonen.
De wasmachine draaide onder mijn toeziend oog.
Manneke de Brusselaar stond weer bij Bertus en Brutus, ze hadden uitzicht op de Schippersgracht met het Entrepotgebouw. Maar voor hoe lang nog?
Janna was even naar boven voor het gebruikelijke rondje door de zaak.
 

EntrepotgebouwHilary vond dat ik Sjaan en Aal maar moest bellen om met ons mee uit eten te gaan bij de FEBO op het Stadionplein.
'Zeg er bij dat ze mijn fiets krijgen. Jij mag bij mij achterop, op jouw Solex, ik ga nu de banden controleren.'
 
 

Ons vervoermiddel in Amsterdam


SolexDe volgende morgen...
Ik was de was aan het wegwerken toen Janna de trap af kwam.
Rob en Pia zitten op ons te wachten met koffie en warme saucijzenbroodjes.’
Onder de koffie vertelden zij:
'Het loopt nogal stroef de onderhandelingen met Pa Meijer. De onenigheid gaat over de strandpacht met het recht van staan, hij wil dit op zijn naam houden. Hij heeft ons wel toegezegd dat wij wel het eerste recht van overname behouden. Deze zomer gaan we gewoon op de oude manier verder. Een kwart van de omzet is voor hem, stalling en onderhoud komt uit zijn zak. Voor dit jaar een dakrenovatie plus een nieuwe koel-vriesinstallatie, de huidige is afgekeurd door de keuringsdienst van waren. Daarom zitten zij nu in het paviljoen. De opening staat voor Koninginnedag, dat valt dit jaar op 29 april. De barbecue, wil jij deze weer verzorgen Peter? De bus van Wim Meijer staat die dag om zeven uur voor. De lijst om in te tekenen hangt er sinds zaterdag. De strand-barbecue was vorig jaar een groot succes op onze openingsdag.
Pa Meijer neemt met jullie contact op als de keuringsdienst van waren is geweest. Als een van jullie dan de bestelde verswaren bij Warmerdam en de broodjes van Balk willen ophalen, het pasje ligt in de kluis.
Dan ligt er nog de vraag of jullie De Druif over willen nemen.'

Ons antwoord is eenvoudig nee,' zei Janna, 'de reden is dat het dan gedaan is met de vrijheid die we nu hebben.
Als horeca-exploitanten zullen we anders moeten gaan leven en met een hypotheek op onze rug. Maar ga nu eerst maar even naar Giethoorn!' zei Janna.
 
Recht zo die gaat!
F.L..Woodleg