bij het scheepvaartmuseum

bij het scheepvaartmuseum
Als schipper van het V.O.C. schip de Amsterdam

maandag 1 oktober 2018

Onze tijd op de MS Zuiderzee 1985–1986 deel 1 - Een verandering in ons leven


Deel 1 van 6
F.L.Woodleg pakt zijn tijd uit 1985 weer op na goed te zijn bijgepraat door Janna & Hilary op Plage Port Nature begin september 2018.
Normaal doen wij dit per mail, er mogen geen onwaarheden de wereld in gestuurd worden.

We schrijven 1985 en alweer tien jaar werkzaam als afloskapitein, in deze winter op de kruiplijn coaster Zuiderzee, call sign PIYX, in management bij Scheepsonderneming Noordlijn/Equator te Emmen. De bevrachting was in handen van Intersee Schöning uit Haren Ems - Duitsland.
De vakantie in de jachthut zat er op. Een ieder ging weer zijn weg. We zouden elkaar in december weer zien aan boord van de Zuiderzee.
Café De Druif had per 1 december een nieuwe uitbater.
We gingen het Rapenburgerplein met ons souterrain in café De Druif verlaten, hier hadden we ruim tien jaar gewoond. Maar ons boek is nog niet uit. Zeventien jaar had Janna in café De Druif gewerkt. Hier had ik haar leren kennen in 1968, ze was er toen drie maanden werkzaam na een mislukt huwelijk van zes maanden in Tuk. Haar vader had besloten dat ze maar beter kon vertrekken. Ze had de familie tot schande gemaakt. Haar ex was de zoon van de eigenaar waar hij de boerderij van pachtte.
Haar tongval deed me iets, het had iets weg van het Drents. Zelf was ik toendertijd afgemonsterd van de ms Globe, een kort verlof en op zoek naar een ander schip. In zo'n periode nam ik dan mijn intrek in het Zeemanshuis van Amsterdam aan het Kadijksplein.
Het souterrain in De Druif moest eind november leeg opgeleverd worden. Fred zou onze meubelen in opslag nemen, de meiden konden op zijn hulp rekenen. Tevens zou hij voor verhuisdozen zorgen. Hij zou Pia en Rob ook verhuizen naar Wijk aan Zee.
Hilary ging nog voor een maand uitzendwerk doen voor Randstad.
Janna nog tot en met december achter de bar van De Druif.
Als alles was geregeld aan de wal zouden de meiden aan boord komen voor de rest van mijn aflosperiode. Hierna waren de plannen eerst de jachthut en dan naar onze B&B Rent Rooms in Lentas. Voor ons proberen of we zonder het frivole leven van Amsterdam konden. De dames uit Vlissingen van Hotel De Leugenaar, Els en tante Jopie, gingen ons erbij helpen. Zij werden nu onze buren in Grillbar Why Not.
Recht zo die gaat!

F.L..Woodleg