bij het scheepvaartmuseum

bij het scheepvaartmuseum
Als schipper van het V.O.C. schip de Amsterdam

donderdag 8 februari 2018

Koers verleggen 


In een van mijn blogverhalen van juni 2016 stond iets over koers verleggen, een enkeling die deze uitdrukking kende had het door. Daar heb je een kompas bij nodig met zijn 32 windstreken, een streek is 11¼°.

Om je huis te verkopen heb je maar één koper nodig, wij hadden 28 bezichtigingen. Het werd uiteindelijk een gezin uit ons dorp, twee keer geweest, koop rond. Maar ja, een Zweed weet wat een goed huis waard is. Niet die zeikende Nederlander of Belg.
De belangstellenden voor ons huis in Zweden: Nederlanders, drie Belgen en een 'nep' Amerikaan: let wel een 'Army Captain John Hartmann', zijn roots lagen in Zweden, moest zogenaamd even terug naar Afghanistan 'maar dan waren er de dollars!'

Uiteindelijk werd het dan dus het leuke jonge gezin uit het dorp.

Die hieronder staan waren wel de raarste aspirant kopers met een tik.
Of ligt het aan de streekgebondenheid waar zij vandaan kwamen? Ik pik er een aantal uit die echt het toppunt waren.

Het waren lieden uit de Kop van Noord-Holland, bijv. een juf uit Midwoud, het Sápmi heksje uit het Avenhornse en dan was er nog de fantast en vensterspecialist, kok en koeienmelker uit Hippolytushoef met vrouw, beiden meurend naar zweet. Een bod maar liefst. Zwager gaf geen financiële medewerking, dus N moest z'n bod terugtrekken. Het Sápmi heksje vliegt trouwens nu in februari 2018 weer rond op haar bezem in de omgeving van Strömsund.
Dan was er een groepje (3 paren) gestuurd of gewoon nieuwsgierig even een Zweeds huisje kijken voor ‘Linke Lowietje’ uit D. Maar deze lieden vielen al vrij gauw door de mand.
Maar dan die Belg Oklahoma Bob, diverse telefoongesprekken van drie kwartier. In december 2016 kwam hij met een vriend een bood op ons huis, maar zijn Greet floot hem terug: 'Jij een huis in Zweden? Dan neemt Greet de kuierlatten jongen'. Wat een loser.
Dan het stel in februari 2017 onder Brussel vandaan met twee kinderen van 5 en 6 jaar die gauw in de winterkleding waren gezet. Waren nog nooit in Zweden geweest, 48 uur later stonden zij voor onze deur. Ze kwamen op aanraden van haar schoonzus. Dan was zij zoals bleek het overspannen stel kwijt. Maar ja bij -10° en ijzel op de weg kom je op andere gedachten.
Dan hadden we nog een gemengd stel Belg/Pools. Zweden in 10 dagen en 5 huizen bekijken in het Noorden, geen tijd om vragen te stellen. Hond uitlaten en door naar het volgende huis. Ze konden pas over 3 jaar weg uit België.

Doordat het getij verloopt, ga ik nu de bakens verzetten.
 Tot in de pruimentijd!

 
Recht zo die gaat!
F.L..Woodleg