bij het scheepvaartmuseum

bij het scheepvaartmuseum
Als schipper van het V.O.C. schip de Amsterdam

zondag 21 augustus 2016

GRUNO - even een tussendoortje 

Deze Gruno is van 1930. Eigenaar Engel Beck (vader van   Piet Beck) en Hendrik Schuur.
Op dit schip heeft Piet Beck de latere Ome Piet gevaren als Stuurman.
Motor 120 pk Brons, 255 ton aan lading nam zij mee, call sign PELL.
In 1948 kreeg zij de naam Helen en voer voor een Rotterdams bevrachtingskantoor. Gesloopt in 1970 onder de naam Helen in Hendrik Ido Ambacht.
 
Deze Gruno is van 1955, eigendom van vier leden uit de familie Beck die in scheepvaartkringen de Rode Becks genoemd werden. Er was ook een Blauwe familie Beck met schepen. Maar beide families zaten wel tezamen in een kantoor aan de Westersingel waar dé  Ome Piet hoofd van de bevrachting was.

MS Gruno.
Motorvermogen 355 pk Brons, 610 ton laadvermogen, call sign PELH.
In 1979 had ze de naam Captain Mayoral, call EHTB. In 2004 is ze in handen van de scheepsslopers gevallen. De naam Gruno is later nooit meer gebruikt voor nieuwe schepen van de familie Beck.
Evenals de andere scheepsnamen die Rode Beck had. Alpha, Liberty, Gruno, Cadans, Tycha.
Misschien wel aardig om dit hierbij te vermelden; de bovengenoemde heer Piet Beck die aan de Kweekschool voor de Zeevaart in Amsterdam heeft gestudeerd, werd stuurmansleerling bij de Rotterdamse Lloyd. Maar door de malaise in de scheepvaart kwam hij rond 1935 op een oude schoener terecht als matroos door bemiddeling van caféhouder Brouwer aan de Vismarkt te Groningen. Toen er een stuurman nodig was op de eerste Gruno stapte hij daar aan boord.


Recht zo die gaat!
F.L..Woodleg
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten