bij het scheepvaartmuseum

bij het scheepvaartmuseum
Als schipper van het V.O.C. schip de Amsterdam

woensdag 23 maart 2016

NOSTALGIE met een FUTURE deel 10 en de weerprofeet


 

 

Even op krachten komen
 

Donderdag
Na het ontbijt met de verse melk gingen de dames de boot in om te bellen en de was op te halen, dus door Giethoorn punteren. Ik had corvee dus kroop ik maar even terug in de bedstee, tenslotte was ik er altijd als eerste uit, zij mochten blijven liggen voor de koffie met koek.
Toen ze terugkwamen vonden ze mij nog in ruste.
'Ons mannetje gaat aan krachten inleveren,' zei Janna, 'morgen krijg je je houthakkerssteak, dan kom je weer op krachten.
Pa Smit gaf ons nog wat hout mee voor je, je mag het even weg stuwen, de kistjes staan al bij de deur. Maar kleed je eerst maar aan en maak lekker koffie voor die verkleumde dames van je.'
De dames gingen een dutje doen, ik ruimde het hout op, zag dat er wat eiken tussen zat wat goed zou zijn voor de laatste vulling voor de nacht. Ik ging de aardappelen schillen, maakte het witlof schoon. Els zou het witlof bereiden zonder oven.
Deze avond ging de kaars rond twaalf uur uit, de volgende dag wilde Janna, voor dat we naar Schoterzijl gingen, ons iets van de streek laten zien waar ze was opgegroeid.


Schoterzijl

Vrijdag
De punters bij Smit afgemeerd en gemeld dat we laat zouden terugkeren. Hij zou een lamp op de punt bevestigen en een pul melk in de bank zetten.
'Het is vrijdag, dan zijn er soms dronken lui op het water in de late avond. Opletten dus!' zei Smit. 'De schuur laat ik open, doe wel de deur dicht als je thuis komt. Een fijne dag en tot morgenavond.'
Els bestuurde de eend, ik gidste haar. Tante Jopie zat bij Janna en Hilary in de auto. Ik wist wel iets van de omgeving omdat wij, Pieter Waaning en Jan van Goor, mijn jeugdvrienden uit Ruinen, en ik er ook wel eens op mooie dagen rondfietsten. Soms even gingen punteren of zeilen met een punter.
We reden eerst naar Vollenhoven. Janna liet ons wat oude gebouwen zien met het verhaal er achter. Ook een bezoek aan de pottenbakkerij van Vollenhoven. Hierna naar Blokzijl aan de haven, koffie met Blokzijler Brok. Janna vertelde zo het een en ander over het stadje.
'Laten we naar Harrie Klinkert* gaan, hij heeft samen met zijn vrouw een specialiteitenzaak in voormalige bierbrouwerij De Zwaan in de Brouwerstraat. Zal ik hem vragen voor een streek verhaal onder zijn Blokzijls bier aan zijn keukentafel? Dit bier laat hij zelf brouwen in Nagel. Zij verkopen ook kaas van de boerderij. Zijn eigengemaakte harde worst, evenals zijn leverworst gaan jullie beslist proeven! Peter, loop jij naar binnen bij Bakker Joop Prins voor ‘De Brokken’ voor bij de koffie voor morgenavond?'
De tijd ging snel bij Harrie en zijn vrouw Joke. De auto’s werden voorgezet en in beide gingen een krat Blokzijls bier en de delicatessen. Van Blokzijl via Kuinre naar Schoterzijl.


Blokzijler brokken


Brouwerstraat in Blokzijl


We waren daar keurig op tijd. Even naar de sluiskolk lopen, deze lag in de oude zeedijk, de scheiding tussen het oude en het nieuwe land (Noordoostpolder). Hilary kon er niet bij dat wij Nederlanders dit gedaan hadden.
Het eten was voortreffelijk, het toetje deed Janna aan haar jeugd denken, een super sorbet. Bij ons ging de broekband los.
Bij vertrek kreeg Hilary van de familie Bos een ingelijste luchtfoto van Café Het Sluisje mee als aandenken aan deze avond.
Janna reed op de terugweg voor, terug over de Zeedijk via Ossenzijl. Het was een prachtige rit bij halve maan.
'Dan zal het ook mooi zijn als we terugvaren,' zei Els, 'Jopie vertelde me hoe jullie nog in het donker hebben genoten eergisteravond.'
Bij terugkomst op het eiland wilden de dames uit Vlissingen nog even een stukje verder punteren, Janna punterde hen bij maanlicht. Hilary zette de wijn op tafel, ik maakte de kachel nog even aan voor na het douchen. Er zat vorst in de lucht, het riet en gras waren al wit gevroren. De dames uit Vlissingen waren terug van het varen. Na onze douche zaten we nog even bij elkaar.
Els nam het woord: ‘Een prachtige dag en avond hebben jullie ons gegeven, we hebben genoten! We zouden dit ieder jaar kunnen doen. En nu wijn zonder kaarslicht de maan geeft zo'n prachtig schijnsel naar binnen.'
 
* In oktober 2015 is Harrie Klinkert overleden.
 
Zoals beloofd hieronder nog de weerprofeet.
Over de barometer en andere leuke en handige wetenswaardigheden betreffende het weer.


Recht zo die gaat!
F.L..Woodleg
 
 
 
Weerprofeet
 
De barometer
De barometer is een van de betrouwbaarste hulpmiddelen voor een weersvoorspelling.
- Als de luchtdruk gelijk blijft, blijft het weer bestendig. Elke grote verandering van de luchtdruk kondigt een verandering aan van de weersituatie.
- Als de luchtdruk langzaam maar gestaag stijgt, nadert er een hogedrukgebied en volgt er een periode van mooi weer.
- Als de luchtdruk langzaam maar gestaag daalt, nadert er een lagedrukgebied en volgt er een periode van slecht weer.
- Hoe sneller de luchtdruk daalt, hoe sneller het weer zal verslechteren.

De luchttemperatuur
Men moet in de gaten houden hoe de luchttemperatuur in de loop van de dag verandert. Verloopt ze regelmatig, dat wil zeggen stijgt ze van het minimum kort voor zonsopgang naar het maximum na de middag, dan betekent dat mooi weer.
- Als de temperatuur sterk daalt, betekent dat in de zomer slecht weer en in de winter mooi weer.
- Als de temperatuur sterk stijgt, betekent dat in de zomer mooi weer en in de winter slecht weer.

De wind
- Bij mooi bestendig weer zal de wind van de ochtend tot de middag toenemen en tegen de avond gaan liggen.
- Neemt de wind tegen de avond toe, dan dient men rekening te houden met veel wind en neerslag.
- Als aan de kust regelmatige land- en zeewind voorkomt, betekent dat mooi weer. Elke storing is verdacht en duidt op een verandering van het weer.
- Ook als de wind, die lang uit dezelfde richting waaide, begint te draaien, moeten wij rekening houden met slecht weer.

Wolken en hun trekrichting verschaffen ons veel informatie
De wolken geven de luchtstromingen aan die wij moeten kennen om de ontwikkeling van het weer te kunnen voorspellen. Hiervoor gelden de volgende regels:
- Elke afwijking van het dagelijks verloop van de bewolking, die in de namiddag het sterkst is en tegen de avond afneemt, is verdacht. Dus: toename van de bewolking tijdens de avond of vermindering van stapelwolken overdag is verdacht.
- Als de bewolking over het algemeen afneemt, komen wij onder invloed van een hogedrukgebied.
- Als de bewolking over het algemeen toeneemt, komen wij onder invloed van een lagedrukgebied.
 
Als wij ook naar de vorm en de hoogte van de wolken kijken, gelden de volgende regels:
 
- Enkele vlakke en lage stapelwolken aan een blauwe hemel, die tegen de avond verdwijnen, treden bij mooi, bestendig weer op. Een stratocumulus wolkendek duidt op kalm weer.
- Als men wolken in verscheidene lagen en op verschillende hoogten ziet, zal het weer veranderlijk blijven, waarschijnlijk zal het slechter worden.
- Wanordelijke cirruswolken hebben geen invloed op het weer.
- Maar als uit het westen snel toenemende (cirrus) wolken naderen, vooral als ze de vorm van windwolken (als glij-ijzers van een slede) hebben, duidt dat op een naderende depressie. Hoe sneller ze komen opzetten, hoe eerder het slechte weer invalt. Als de wolken zich dan verdichten tot grijze lagen (altostratus), waar doorheen de zon nog slechts wazig zichtbaar is, dan nadert een warmtefront en wordt regen verwacht.
- Als middelbare wolken alleen in afzonderlijke, losse banken als schapenwolkjes voorkomen, betekent dat goed weer.
- Wolkentorens die zich sterk uitbreiden, kondigen buien en onweer aan. Als zich rond de torens ʻkappenʼ van cirrostratus- wolken vormen, is dat een teken dat er onweer op komst is.
 
Van groot belang is ook de vochtigheidsgraad van de lucht
- Als na warme dagen sterke dauwvorming optreedt, betekent dat mooi weer.
- Als er geen dauw optreedt, is er regen op komst.
- Als ochtendmist wordt opgelost door de stijgende zon, wordt het weer goed.
- Als de mist niet optrekt, kan men regenachtig weer verwachten.
- Nevel kan een teken zijn dat het weer slechter wordt.
 
Andere verschijnselen
- Gloedvol avondrood betekent mooi weer, vurig morgenrood slecht weer.
- Een waterzon, ringen en kransen om zon en maan, sterk flonkerende sterren en lichtkringen duiden op slecht weer.
 
 
 

1 opmerking:

  1. Whow Peter, je blijft het spannend houden, ben weer heel benieuwd naar deel 11!
    Gaaf verhaal was dit weer, bedankt!
    Enja de weerprofeet, erg leuk om te lezen! Ik ben ook opgegroeid met de barometer, heb er ook nog een. Betrouwbaarder als het weerbericht en het enkhuizer "boek".Groetjes e en c

    BeantwoordenVerwijderen