bij het scheepvaartmuseum

bij het scheepvaartmuseum
Als schipper van het V.O.C. schip de Amsterdam

donderdag 14 januari 2016

We gaan nog even terug naar de tijd op de Festivity


Dit is het vervolg op het verhaal van donderdag 26 november 2015.

Winter - januari 1976.IJskonvooi op het IJsselmeerOp 24 januari 1976 meldde Koning Winter zich met min tien graden. Hierdoor ontstond er in de eerste week van februari een vaarverbod voor de Festivity op Meppel i.v.m. de ijsgang op de route Zwartewater – Meppel via Genemuiden/Zwartsluis.
Onze tijdelijke los-/laadhaven werd Urk en de lading ging naar Genemuiden per vrachtauto. Ook de Durox blokken werden nu over de weg aangevoerd vanuit Meppel. De vaarweg van Amsterdam Oranjesluizen via de Houtribsluizen naar Lemmer werd bevaarbaar gehouden door ijsbrekers. De haven van Urk werd opengehouden door de Urker vissersschepen.Urk
Hilary en Janna hadden ijsvrij genomen, ze gingen naar Giethoorn om te schaatsen nu het kon. De familie Smit bood hen een slaapplaats aan in het stro op de zolder boven de koeien. De jachthut was nu niet comfortabel.

Hilary had nog nooit geschaatst op natuurijs, laat staan koek en zopie gezien. Harm de kruidenier had een tentje neergezet bij hem voor de winkel onder aan het talud. Toen het ijs op de Bovenweide sterk genoeg was om er een baan op uit zetten was Harm daar ook een koek en zopie begonnen of zoals Harm schreef sopie.


Alle melk van Smit z'n koeien ging naar Harm voor zijn sopie (dus niet het originele recept, dat vind je HIER (klik), de meiden deden de koek en zopie voor hem op de Bovenweide van 10.00 – 21.00 uur. Smit veegde daar de baan.Baanveger SmitRookspek aan de waslijn van Jans BokkingJans Bokking voorzag Smit tijdens het vegen van oude jenever en de meiden voorzag hij van broodjes gerookt spek met worst voor tussen de middag met een goed glas boerenjongens erbij. Volgens Jans kregen zij er rode neusjes van. 
Voor het avondeten voorzag Harm z’n vrouw Dientje hen van diverse soorten stamppotten. Toen dit Rob ter ore kwam, deed hij De Druif maar een aantal dagen dicht onder het mom ‘IJsvrij’. Pia, Corry en Rob kregen ook een slaapplaats in het stro boven de koeien bij Smit. Zij gingen in de logistiek bij Harm. Jans Bokking leverde Harm het gerookte spek met worst voor de broodjes. Jans was weer volop aan het roken geslagen hoorde ik van de meiden. Toen ik in Urk lag hadden ze 24 uur vrij genomen, Jans had hen gebracht op zijn motor met zijspan en hij haalde ze ook weer op. Voor mij had Jans vers gerookte worsten meegenomen. Hij wilde wel eens een reisje mee naar Engeland.
Niet voetballen... dan maar schaatsen!Schaatsen op de BovenweideToen de dooi zich aanmeldde gingen de meiden een weekje naar Lentas op Kreta om een bezoek te brengen aan Pa en Ma Goldappel. Toen ze terug waren vertelden ze me dat ze een pand te koop hadden gezien met een ligging waar ze voor vielen. ‘Jij zult er ook zeker voor vallen Peter, de naam is ‘Rent Rooms’ we hebben er enkele foto’s van gemaakt.’
Lentas is rust en ruimte en heeft geen nachtleven.

Wordt vervolgd in het voorjaar, eerst weer andere verhalen...


Recht zo die gaat!

F.L.Woodleg
1 opmerking:

 1. Hej Peter,

  Dat was wel een winter zeg maar het eten was er op aangepast.
  Moest ontzettend lachen om de 'naam' van het huisje in Griekenland.
  Mooie foto's!

  Kram Els

  BeantwoordenVerwijderen