bij het scheepvaartmuseum

bij het scheepvaartmuseum
Als schipper van het V.O.C. schip de Amsterdam

zaterdag 21 oktober 2017

Hij die reist kan verhalen vertellen 3.2 - Bijpraten bij fakkellicht op het strand


Uit de Reeks: Hij die reist, kan verhalen vertellen
 
Periode januari/februari 1978
 
In 3 delen, deel 2 van 3

Bijpraten bij fakkellicht op het strand 

De meiden gebruikten de tijd op Jamaica om te zonnen en te zwemmen in zee. Om te slapen onder de ruisende palmen. Of om de geur van wilde limoenen in te ademen tijdens de ritjes langs de plantages. Men zag mij in de schaduw slapen of zitten lezen in het boek Beekman en Beekman van Toon Kortooms. Twee keer per week gingen we met de boot van George mee om zijn lading op te halen. Als het donker was genoten de meiden het meest van een dergelijk tocht. Het gaf hen het gevoel zoals op de avond Blankenberg – Vlissingen op de motorsailor van Els.

Toen we daar op onze 1e tropenavond op het strand lagen te genieten van de zee en haar branding, praatten ze me bij hoe het met Rent Rooms stond. Pa had veel sloopwerk gedaan met een hulpje. Na de feestdagen was men begonnen met de verbouwing. Er wordt in gedeeltes betaald door Pa, de neven hadden graag contant geld.
"Onze taak: Met regelmaat Pa zijn bankrekening op peil houden," zei Janna.
Ze lieten me foto’s zien die Ma van Rent Rooms gemaakt had in de afgelopen maanden. De klusjesmannen hadden zo te zien hun best gedaan. De laatste berichten waren dat ze eind maart met de buitenkant klaar dachten te zijn.
Onze badkamer is naar jouw wens gemaakt Peter. Hij is goed geworden zag ik op de foto’s. We kunnen nu ons stuk zeep er laten vallen," zei Janna.
 
 

Hilary daarop: "De inventaris voor de woonkeuken, evenals voor de slaap- en woonkamer wordt handgemaakt door de meubelmaker van het dorp, dit was een idee van de neven. Pa is drie dagen bezig geweest met een hogedrukspuit om de binnenmuren haar oorspronkelijke kleur terug te geven. Ma wil onze appartementen verhuur doen, het worden er drie en die aan de achterkant vervallen. Die ruimte is benut om iedere kamer een eigen natte cel te geven."

 
 

"Op de achterplaats zijn twee ruimtes voor (2 x vier bedden) voor de rugzak toeristen," vervolgde Hilary, "deze zijn er volgens de Papás met gitaar, tamboerijn en het lange haar ontbreekt ook niet. Voor deze zijn er twee douches met drie Turkse wc’s. Ma haar verhuur begint op gang te komen. Een dochter van een nicht van haar gaat alles schoonhouden, wassen en strijken neemt zij ook onder haar hoede. Ik zou graag bij thuiskomst door naar Lentas gaan om de appartementen van RR in te richten, dan kan er deze zomer al verhuurd worden. Al het linnengoed is bij Leentje besteld, dit neem ik dan gelijk mee. Als de klusjesmannen bij ons klaar zijn gaan ze naar Why Not. Het tussenstuk krijgt de naam Chez Gabriël en de oude keuken laat Els er in."

 
 

"Jopie heeft ons laten weten dat het restaurant alleen in de periode april – september geopend zal zijn," zei Janna.
"Als ober hebben de jongste zoon van de slager gevraagd. Hij zal dan ook het ontbijt verzorgen voor de gasten van Porto Lenta, samen met die van RR in het restaurant gedeelte van Chez Gabriël.
De opening van Chez Gabriël verwacht men in mei. Ze verwachten ons daarbij aanwezig te zijn. Ik heb ze laten weten dat we er zijn, Karel en Corry doen dan even De Druif. Els en Jopie wonen al boven in het pand. Beneden komt een luxe appartement voor Annemerel met Annalies, zij verbleven vroeger drie maanden in De Leugenaar en willen nu naar Lentas komen. Ze willen Pa en Ma dan helpen bij de verhuur van de strandstoelen op drukke dagen.
Zo, wat Lentas betreft ben je weer bijgepraat."
"Nu nog Peter zijn baan," zei Hilary, "ondernemer in de vervoersbranche op het strand van Lentas."
Ze liet me het onderstaande plaatje zien.

 

 

Vervolg: De Druif met Let's Get Naked


Recht zo die gaat!
F.L..Woodleg