bij het scheepvaartmuseum

bij het scheepvaartmuseum
Als schipper van het V.O.C. schip de Amsterdam

zondag 15 oktober 2017

Hij die reist kan verhalen vertellen 3.1 - MS Rio Yaque


Uit de Reeks: Hij die reist, kan verhalen vertellen

MS Rio Yaque, een ex uit de Van Uden vloot

Periode januari/februari 1978

In 3 delen, deel 1 van 3.


Foto: Cees van der Ende


MS Rio Yaque.

Na mijn aflosperiode op de Rijnhaven door naar de Rio Yaque.

Nu eens varen onder de vlag van de Dominicaanse Republiek, callsign HIVN 209, snelheid 15 knoop, motorvermogen 3000 pk.
Was gebouwd in 1967 als Niobe onder Franse vlag, callsign FUGX. Aangekocht in 1973 door Van Uden gaf men haar de naam Seinehaven, callsign PHKJ. Onder de Nederlandse vlag heeft zij tot november 1976 gevaren.
Toen in de vaart als Rio Yaque voor de familie Martinez. Het was een semikoelschip met 8 ingebouwde tanks, door haar eerste twee eigenaren gebruikt voor de wijnvaart. Nu werden deze tanks gebruikt om geconcentreerde vruchtensappen te vervoeren. Zij had een time charter via Van Uden varend voor United Fruit Company.
In een lijndienst Kingston Jamaica - Tampa Florida. Kingston was de laadhaven voor het sap, evenals voor het fruit in de koelcontainers aan dek voor Tampa. Tweeënhalve dag op zee. Tampa als loshaven. Vierentwintig uur stond er voor lossen en laden van de lege containers. In Jamaica gebruikten we 48 uur voor het lossen/laden. Als het donker wordt behoort men te rusten volgens de ongeschreven 'Wet van de Caribic'. Kingston was een echte doorvoerhaven voor het containervervoer aan het worden voor de Caribic.
Het had een goede commerciële ligging op de lijn Europa – Panamakanaal.
De planning bij de Container Terminal, waar wij ook moesten laden, deed Guus de Neuker, een Brabander die het beste fungeerde na zes glazen rum.

Op 1 maart stond mijn aflosser op de kade tezamen met de meiden en de door hen gehuurde brommertjes. Ze waren er al drie dagen, het agentschap had ze naar George gebracht zoals de afspraak was. Ze wilden hun koffer uitpakken. Pech, de oude vissershut op het strand had geen kastruimte en geen mogelijkheid tot koken.
"Eten buiten de deur Peter?"
Er lagen wel drie nieuwe matrassen met beddengoed plus de nodige badlakens. Dit had George z'n vriendin Mathilda op mijn verzoek gedaan. We mochten ook gebruik maken van haar wasmachine. Al het sanitair was buiten zonder deuren, een fles naast de wc pot en de douche een stuk slang met douchekop. Stroom een draadje voor de koelkast. De zee op loopafstand, het strand rondom de hut was privé.


Strandhut Jamaica

 
Het is nog primitiever dan Giethoorn meiden, maar er wordt geen huur gevraagd. Bij vertrek geven we George en Mathilda een hand dollars. Vrijdag a.s. mag een van jullie mij naar het agentschap rijden, daar ligt dan mijn gage afrekening handje contantje, deze keer in US dollars. Nu even de strandstoelen bij George halen dan gaat de telegraaf voor even op stop’.
Hoe heb jij George leren kennen?' vroeg Janna.
Via mijn privéhandel Janna, ik belde hem vanaf zee dat ik om zo laat voor de haven was. Hij kwam ons dan tegemoet met zijn vissersschuit enkele mijlen voor de haven uit het zicht van de kust. Daar zette de bemanning de pallets met Amerikaanse sigaretten/whisky op zijn boot. Het pad naar de hut heet niet voor niets 'Allee du Contrabanden'.
Dit verklaard nu waarom Juffrouw Küp ons drie weken geleden belde met de mededeling dat ze twee vliegtickets voor Jamaica bij British Airways wilde gaan bestellen als wij haar een vertrekdatum wilden geven,' zei Hilary, 'met de nummers van onze monsterboekjes’.
  
Het vervolg deel 2: bijpraten...
 
Recht zo die gaat!
F.L..Woodleg